Pipedija - tautosaka, gandai, kliedesiai ir jokios tiesos! Durniausia wiki enciklopedija durnapedija!


Apple Macintosh: Skirtumas tarp puslapio versijų

Jump to navigation Jump to search
Pašalintas nukreipimas į Apple Mac
(Nukreipiama į Apple Mac)
Žymos: Keitimas mob. telefonu Keitimas įskiepiu mobiliesiems Naujas nukreipimas Advanced mobile edit
 
(Pašalintas nukreipimas į Apple Mac)
Žyma: Pašalintas nukreipimas
1 eilutė: 1 eilutė:
#redirect [[Apple Mac]]
'''Apple Macintosh''' - serija kompiuterių, kuriuos [[Apple]] kompanija išleido [[1984]], o paskui leido vis tobulesnes ir naujesnes versijas. Kompiuteriai Macintosh pavadinimu buvo gaminami iki 2006, kai buvo apstotas gaminti paskutinis iš [[Power Macintosh]]. Kompiuteriai buvo išleisti kaip nauja Apple kompiuterių karta, kuri po truputį užėmė [[Apple II]] kompiuterių vietą. Neabejotinai, Apple Macintosh buvo vienas iš geriausių [[Steve Jobs]] kūrinių, kokie yra buvę.
 
Kadangi vėliau buvo leidžiami vis nauji Apple Macintosh modeliai, tai patys pirmieji Apple Macintosh variantai buvo pervadinti į Apple Macintosh 128K, nes turėjo 128 [[kilobaitai|kilobaitus]] operacinės atminties.
 
Kadangi žargoniškai įvairūs Macintosh kompiuteriai buvo vadinami tiesiog "''Mac''", tai ilgainiui ir [[Apple]] firma, nuo [[1998]] metų, kai išleido pirmą [[iMac]], pati ėmė naudoti sutrumpintą pavadinimą - [[Apple Mac]]. Taigi šiais laikais Apple Macintosh kompiuterių nebeliko, nes liko tiktai [[Apple Mac]].
 
Įprastais Apple Macintosh kompiuteriais laikomi visi, kurie dar neturėjo [[MacOS-X]] operacinės sistemos, o turėjo klasikinę [[MacOS]]. Taigi, į klasikinių Macintosh kategoriją paradoksaliai pakliūna ir pirmieji [[iMac]], nes ten buvo MacOS-9. Didele dalimi šie visi kompiuteriai buvo išskirtinai patogūs ir funkcionalūs būtent tos klasikinės MacOS dėka - šioji turėjo tokių gerų privalumų, kad net ir naujausi dabartiniai [[Apple Mac]] dar ne visiškai tuos patogumus atkartoja - pvz., įsimenamą kiekvienos direktorijos atvaizdavimą (įskaitant [[Finder]] lango dydį ir vietą ekrane), įsimenamą failų informaciją, kuri leidžia kiekvienam failui įsiminti, su kuria programa jis kurtas ar redaguotas, ir pan..
 
 
== Apple Macintosh istorija ==
Pirmasis Apple Macintosh, išleistas [[1984]], buvo sukurtas kaip labai smarkiai supaprastintas, atpigintas ir kartu gerokai pagerintas [[Apple Lisa]] kompiuterio variantas. Procesorius buvo [[32 bitai|32 bitų]], iš tų pat [[Motorola 68000]] serijų, tačiau kiti dalykai buvo daug pigiau ir paprasčiau, ir paprastesnė [[operacinė sistema]]. Kompiuteris turėjo pataisyti Apple Lisa bėdas - pastarieji buvo stringantys, jiems trūko detalių, nes tiekėjai nesugebėdavo visko pagaminti, o ir kompiuteris buvo per lėtas ir klaikiai per brangus. Apple Macintosh buvo kuriamas, remiantis Lisa, naudojant ir šio kompiuterio OS, tačiau viską perdarant į atpiginimo, supaprastinimo ir pagreitinimo pusę.
 
Taigi, jei [[1983]] išleista Apple Lisa kainavo 9995 dolerius (atitiktų virš 30 tūkstančių dabartinių eurų), tai [[1984]] išleistas Apple Macintosh kainavo 2495 dolerius (ketvirtadalį Lizos kainos), o galėjo daryti praktiškai beveik tiek pat.
 
Apple Macintosh tapo pirmuoju istorijoje smarkiai išplitusiu kompiuteriu, turėjusiu [[grafinė aplinka|grafinę aplinką]] beigi [[pelė|pelę]], ir tinkamu kasdieniam buitiniam vartotojui. Nors pirmi Apple Macintosh buvo nespalvoti, bet jau ir nespalvoti kompiuteriai turėjo tiek geresnę grafiką už kitus, kad labai greitai išplito leidybos versle. Taip pat šie kompiuteriai išplito ir namuose, ir kur papuola. Esminis privalumas buvo ne tik gera grafinė aplinka - lyginant su [[IBM PC]] tipo kompiuteriais, Apple Macintosh buvo nepaprastai greiti, nes procesoriai buvo tiesiog kito lygio. Ir net vėliau, kai [[PC]] tipo kompiuteriuose pradėti naudoti geresni procesoriai, Apple Macintosh lenkė šiuos ir patogumais, ir stabilumu.
 
Kaip pvz., kai [[1990]] metais, t.y., [[6]] metais vėliau už Apple kompaniją [[Microsoft]] išleido pirmą realiai darbingą ir kažkam tinkamą [[Windows]] versiją - [[Windows 3]], šioji netikėtai pakibdavo ir palūždavo kas keletą valandų, o jei pasitaikydavo kokia nors mažiau stabili programa, kaip kad [[Corel Draw]] - tai ir po kelių ar keliolikos minučių darbo. Tuo tarpu Apple Macintosh galėdavo dirbti dienų dienom ir savaitėm be jokio pakibimo ir jokio perkrovimo.
 
Ilgą laiką vienintelis bent kiek rimtesnis Apple Macintosh konkurentas buvo [[Commodore Amiga]], ale vat šitai firmai nepasisekė, nes vadai per daug fantazavo.
 
Po pirmųjų mažiukų Apple Macintosh, firma leido didesnius, galingesnius, kol neatsirado [[PowerPC]] procesoriai, kuriuos bendrai sukūrė [[Apple]], [[IBM]] ir [[Motorola]] kompanijos. Po šių [[mikroprocesoriai|mikroprocesorių]] atsiradimo ėmė plisti ir [[Power Macintosh]], kurie savo našumu jau atitiko gerų [[RISC]] architektūros [[darbo stotys|darbo stočių]] pajėgumus.
 
 
== Dar žr. ==
* [[Apple IIgs]] - buvo dar ir tokie tarpiniai kompai tarp [[Apple II]] ir Apple Macintosh.
* [[NeXT]] - tokie kompiuteriai, kuriuos [[Steve Jobs]] sukūrė po to, kai jį išmetė iš Apple
 
 
[[Category:Apple]]
586

pakeitimai

Naršymo meniu